De koning bezocht eerder deze week in Duitsland onder meer aan een BMW-distributiecentrum

Willem-Alexander is 'van Duitsen bloed'

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Koning Willem-Alexander heeft iets met Duitsland. Er stroomt veel Duits bloed door zijn aderen. Nederland heeft iets met Duitsland. Het is behalve onze grote buur onze belangrijkste handelspartner. Goed nabuurschap en goed koopmanschap gaan hand in hand.

Met in zijn kielzog veel kooplieden bezoekt de koning stelselmatig alle zestien Duitse deelstaten. Deze week was het koningspaar op bezoek in Beieren. Aan de vooravond ervan ging een Duitse versie van de website van het Koninklijk Huis van start. Tijdens het bezoek ontstond er rumoer over de ‘hakenkruismantel’ van Máxima.

Vloeiend Duits

Het Nederlandse vorstenhuis is in Duitsland geliefd. Willem-Alexander bracht in zijn jeugd veel vakanties door bij zijn Duitse familie van vaderskant in Hitzacker. Hij spreekt vloeiend Duits.

Vroeger was Duitsland een verzameling vorstendommen en de ‘hofleverancier’ van prinsen en prinsessen voor veel Europese, door tal van familiebanden met elkaar verbonden, monarchieën. Sinds het verdrijven van de Duitse keizer Wilhelm II in 1918 is Duitsland geen monarchie meer. Keizer Wilhelm ging in het Nederlandse Doorn in ballingschap en stierf daar in 1941. Maar de Duitse belangstelling voor monarchen is gebleven.

De Nederlandse koning is ontegenzeggelijk ‘van Duitsen bloed’. Willem-Alexander heeft een Duitse vader (prins Claus), een Duitse grootvader (prins Bernhard), een Duitse overgrootvader (prins Hendrik) en een Duitse betovergrootmoeder (prinses en koningin-regentes Emma).

Stamboom van de Oranjes en hun Duitse partners

Van alle zeven Nederlandse koningen en koninginnen, trouwden er vijf met een Duitse prinses of prins. Alleen Willem II, die in 1816 met de Russische tsarendochter Anna Paulowna trouwde, en Willem-Alexander die in 2002 zijn jawoord gaf aan het Argentijnse burgermeisje Máxima de Zorreguieta kozen een niet-Duitse partner.

De Duitse wortels van het Nederlandse vorstenhuis zitten diep. Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, is een telg uit het Duitse adellijke geslacht Nassau dat later in Europa verder vertakte en het Huis Oranje-Nassau werd. Ons volkslied - het Wilhelmus - vertelt als een ode aan Willem van Oranje diens levensverhaal.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Als Duitser ("Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed", wat overigens ook van Nederlandse komaf kan betekenen) kwam hij na eerdere trouw aan de Spaanse koning ("den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd") tegen hem in opstand via de Tachtigjarige Oorlog. Daardoor schudde Nederland het Spaanse juk af. Ons land werd toen echter (nog) geen monarchie onder de Oranjes, maar de eerste Europese republiek, met Oranjes (als stadhouder) in hoge ambtelijke en militaire functies.

Het Wilhelmus, een strijdlied tijdens de Nederlandse opstand tegen Spanje, werd niet ons volkslied toen Nederland 200 jaar geleden onder koning Willem I een monarchie werd. Dat werd het lied Wien Neerlands Bloed in d’aders vloeit.

Koningin Wilhelmina vond het echter ongeschikt vanwege de zinsnede "Van vreemde smetten vrij". Die doelde op de Franse overheersing van ons land ten tijde van Napoleon, maar bewoners van bijvoorbeeld Nederlands-Indië klonk het racistisch in de oren. Sinds 1932 is het Wilhelmus het volkslied van Nederland, al blijven de zinnen over Duits bloed en de koning van Spanje wat ongemakkelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl