Een oefening op de Vecht ANP

Reddingsbrigade Nederland luidt de noodklok over de Nationale Reddingsvloot. Door gesteggel over geld dreigt de noodvoorziening voor overstromingen te worden ontmanteld.

Volgens de Reddingsbrigade ruziet het ministerie van Veiligheid en Justitie met de 25 veiligheidsregio's over wie vanaf 2017 moet betalen voor de vloot. Sinds 1995 ontvangt de vloot een bedrag van 770.000 euro van het ministerie, maar dat geld moet in de toekomst van de veiligheidsregio's komen. 

Als er binnen een maand geen duidelijkheid is over het geld, zegt de Reddingsbrigade, wordt er begonnen met de ontmanteling van de vloot. "Dat is extra opmerkelijk omdat er de afgelopen 5 jaar juist in de organisatie en nieuwe vaartuigen is geïnvesteerd", zegt een woordvoerder.

Evacuatie

De Nationale Reddingsvloot bestaat uit negentig vaartuigen die speciaal gebouwd zijn om in ondergelopen gebied te varen. Ruim duizend vrijwilligers kunnen binnen een uur worden ingezet om mensen te evacueren uit ondergelopen gebieden. 

De vloot wordt ook ingezet bij reguliere reddingstaken en grote waterevenementen als Sail Amsterdam en de Sinterklaasintocht. 

De reddingsvloot houdt vandaag een grote oefening op de Kagerplassen in Zuid-Holland.

STER reclame