NOS NieuwsAangepast

KNVB: wat Derksen zegt klopt niet

'We moeten niet kijken naar achtergronden of geloofsovertuigingen'

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, reageert fel op de uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen over Marokkanen. "Ze zijn nergens op gebaseerd."

Derksen zei maandag in het programma Voetbal Inside dat "er heel wat clubs naar de kloten zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen." In de aflevering van vanavond zei Derksen dat hij tegen het weigeren van Marokkaanse voetballers om hun afkomst is, maar verder bleef hij bij zijn verhaal dat clubs met veel Marokkaanse leden grote problemen hebben.

Volgens Van der Zee is dat onzin. "Wat Derksen zegt, klopt niet. Volgens mij hebben wij meer ervaring met voetbal dan hij. We weten precies bij welke clubs de problemen zitten en die pakken we aan." Het gaat volgens hem om veertig probleemclubs op een totaal van ruim 3000 Nederlandse amateurvoetbalclubs.

Marokkanen, Turken, Joden, Friezen, het maakt niet uit.

Jan Dirk van der Zee

De problemen in het voetbal zijn volgens Van der Zee niet te wijten aan een achtergrond of geloof. "Voetbal is een volkssport. Het probleem ligt niet altijd bij één groep. Marokkanen, Turken, Joden, Friezen, het maakt niet uit."

"Derksen spreekt puur vanuit de onderbuik en dat mag, maar hij heeft geen gelijk." De KNVB houdt geen cijfers bij van de achtergrond van probleemveroorzakers. "Dat willen we ook niet. Het is onzin om bij te houden of het om een Marokkaan of Turk gaat, of om een CDA-stemmer of VVD-stemmer."

De reactie van minister Schippers begrijpt Van der Zee om die reden ook niet. "Ze zegt dat het een reëel probleem is, maar ik weet niet of de minister de feiten kent. Wij zien dit in ieder geval niet."

Geen goed zicht

Volgens Derksen heeft de KNVB geen goed zicht op de situatie. In de uitzending van Voetbal Inside van vanavond ging hij nog eens uitgebreid op de kwestie in.

"Misschien moet de KNVB voorzitters eens anoniem, zonder media erbij, uitnodigen in Zeist om te komen vertellen wat de problemen zijn bij de clubs. De KNVB doet nu net alsof er geen problemen zijn, maar als je de voorzitters tegenkomt, klagen ze steen en been."

Overtrokken

Verder zei Derksen dat hij de commotie over zijn uitspraken overtrokken vindt. Hij wilde vooral aangeven dat clubs problemen eerlijk moeten benoemen zodat ze die kunnen oplossen. Nu gebeurt dat volgens hem niet en passen sommige clubs trucs toe om Marokkanen buiten de deur te houden, bijvoorbeeld met "pseudo-ballotagecommissies".

Derksen reageerde ook op premier Rutte, die vanmiddag zei dat voetbalclubs geen spelers mogen weigeren vanwege hun afkomst. Derksen heeft naar eigen zeggen helemaal niet gepleit voor een ledenstop voor Marokkaanse voetballers. "Daar heeft de politiek natuurlijk gelijk in dat dat niet kan. Je moet een goede reden hebben om iemand niet toe te laten als lid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl