ANP
NOS Nieuws

Recordwarmte Groenland verrast meteorologen

Op Groenland is de lente vroeg begonnen. Begin deze week was het in de hoofdstad Nuuk 16,6 graden, en dat is een record. Het vorige record voor deze tijd van het jaar, van 13,0 graden, dateert uit 1969.

Gevolg van deze recordwarmte is dat het ijs op een veel groter oppervlak is beginnen te smelten dan normaal in april. Op meer dan 10 procent van het eiland is het ijs meer dan een millimeter dunner. Dergelijke waarden waren tot nu toe niet eerder dan in mei gemeten.

Luchtstroom

De hoge temperaturen zijn veroorzaakt door een warme en vochtige luchtstroom uit het zuidwesten. De regen die daaruit viel, droeg eraan bij dat de sneeuw op Groenland ging smelten.

Meteorologen van de Deense weerdienst zijn verrast door het vroege smelten van het ijs. "Je denkt dat het niet kan kloppen. Het eerste wat we hebben gedaan, is nagekeken of onze modellen wel functioneerden zoals ze zouden moeten."

Extreme warmte

De extreme warmte was van tijdelijke aard. Gisteren smolt het ijs nog maar op 6 procent van het landoppervlak van Groenland. Overigens is wat er nu gebeurt niet bijzonder vergeleken met de zomer: dan dooit het op bijna de helft van het eiland. De temperaturen stijgen dan tot -10 in het binnenland ('s winters kan het -50 worden) en maxima van 20 graden aan de zuidwestkust.

Groenland is binnen het koninkrijk Denemarken een autonoom gebied dat geografisch gezien bij Noord-Amerika hoort. Het is het grootste eiland ter wereld. Alleen aan de kuststrook wonen mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl