NOS Nieuws

Rutte: geen Marokkaanse voetbalkinderen weigeren

Wangedrag moet worden aangepakt, ongeacht wie het doet. Maar voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren als andere Marokkaanse kinderen zich misdragen. Premier Rutte heeft dat gezegd naar aanleiding van ophef over uitspraken van voetbaljournalist Johan Derksen.

Derksen zei maandag in het tv-programma Voetbal Inside dat "er heel wat clubs naar de kloten zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen".

Minister Schippers zei eerder vandaag het goed te vinden dat Derksen problemen met Marokkaans-Nederlandse voetballers benoemt. "Ik denk dat hij een reëel probleem constateert. Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere."

Rutte: niemand op voetbalclub weigeren omdat een ander zich misdraagt

Rutte is het met Schippers eens dat problemen benoemd en aangepakt moeten worden. Maar "ik ben ertegen om een probleem dat zich voordoet aan een hele groep toe te schrijven", zegt hij.

Rutte wil niet dat kinderen worden aangekeken op misdragingen van anderen. "Omdat een Marokkaan zich misdraagt kun je toch niet tegen een ander Marokkaans jongetje dat dolgraag wil leren voetballen, zeggen: ik neem je niet aan, want er is iemand anders van Marokkaanse afkomst die het verpest heeft. Dat is toch geen manier van een land opbouwen met elkaar?"

Wegwezen

De premier is naar eigen zeggen wel voor een keiharde aanpak van degene die zich misdraagt. "Die donder je van een club af en je zegt wegwezen. Maar je gaat niet een ander Marokkaans kereltje daarop aankijken".

Vicepremier Asscher zei eerder deze week dat Marokkanen weren van voetbalclubs racistisch is. Hij zei daar ook bij dat problemen met teams best benoemd mogen worden en dat tegen individuen maatregelen moeten worden genomen.Premier Rutte vindt dat het wangedrag op de velden vooral moet worden aangepakt door de clubs. "Naar Den Haag wijzen is wel gemakkelijk, en het gebeurt bij meer onderwerpen, maar wij hebben niet altijd de oplossing."

Rutte: kabinet lost niet alles op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl