Gerrit Zalm bij de beursgang van ABN Amro, 20 november 2015 ANP

De eerste gesprekken tussen ABN Amro en het ministerie van Financiën over de belastingconstructies die de bank gebruikt, zijn constructief verlopen, zegt staatssecretaris Wiebes. 

Er volgen nog meer gesprekken tussen specialisten van beide partijen. "Je kunt niet in een dag door een hele bank heen", zegt Wiebes.

Verdedigbaar

Door de Panama Papers werd bekend dat ABN Amro klanten helpt om buiten beeld te blijven voor de Belastingdienst. De bank treedt op als aandeelhouder van een vennootschap in een belastingparadijs, om te verhullen wie de werkelijke eigenaar is. 

ABN Amro-topman Gerrit Zalm vindt de constructies goed verdedigbaar omdat de bank niet actief meewerkt aan belastingontduiking. Wiebes zegt dat dat nu onderzocht wordt. "Het gaat erom of alles netjes gebeurt. Niet alleen naar de letter, maar ook naar de geest."

Het ministerie van Financiën heeft twee belangen bij dit onderzoek. De Belastingdienst wil weten of er nog achterstallige belasting geheven kan worden. Daarnaast is de overheid voor tachtig procent aandeelhouder van de bank en worden er binnenkort weer aandelen verkocht. De handelwijze van de bank mag dan niet ter discussie staan.

Wiebes: we moeten vaststellen of alles netjes gaat

STER reclame