Stroomgebrek blijft probleem in Venezuela

Reuters

De Venezolaanse president Maduro wil vijftien grote winkelcentra aanpakken, omdat ze weigeren generatoren te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Venezuela heeft al tijden een gebrek aan stroom omdat de grootste waterkrachtcentrale van het land vanwege de droogte niet op volle kracht kan draaien.

"Er zijn grote private gebruikers, waaronder winkelcentra, die we vijf jaar hebben gegeven om generatoren te gaan gebruiken", zei Maduro. "Ze hebben ze nog steeds niet in gebruik, maar ze verdienen wel heel veel geld. Het is dan ook tijd voor drastische maatregelen." De president wil de winkelcentra op elektriciteitsrantsoen zetten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Toespraak president Maduro over sluiting winkels

Om energie te besparen heeft de president verder besloten dat komende maandag een vakantiedag is. Een dag later is het Onafhankelijkheidsdag in Venezuela. 

Maduro kwam eerder al met verschillende energiebesparende maatregelen. Zo krijgen de ambtenaren tot begin juni elke vrijdag vrij en onlangs vroeg hij vrouwen om alleen voor speciale gelegenheden een föhn te gebruiken. 

"Ik vind altijd dat een vrouw er mooier uitziet als ze haar vingers gewoon door haar haren haalt en het dan laat drogen. Het is slechts een idee van mij", zei Maduro eerder deze week.

1/4De Guri-dam Reuters
2/4De minister van Elektriciteit duwt een stok in de droge grond bij de Guri-dam Reuters
3/4Het gebied bij de Guri-dam is veranderd in een woestijn Reuters
4/4 Reuters

Door de droogte is het gebied bij de Guri-dam veranderd in een woestijn. Het waterpeil in het reservoir van de waterkrachtcentrale zakte deze week naar een historische dieptepunt van 243 meter.  

"Het lijkt op de Sahara. Geloof me: er zijn ineens duinen en er liggen dode vissen", zei Luis Motta, minister van Elektriciteit. "Het is een serieus probleem, maar wel eentje dat door de natuur is ontstaan." 

De Venezolaanse regering is ervan overtuigd dat de problemen binnenkort voorbij zijn. Er zou grote kans op regen zijn aan het eind van deze maand. "Alleen met Gods hulp kunnen we zorgen dat we de Guri-dam kunnen herstellen", zei minister Motta.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Guri-dam in Venezuela verandert in woestijn

STER Reclame