Wassila Hachchi zat voor D66 in de Tweede Kamer ANP

Hachchi zegt lidmaatschap D66 op, gaat op zoek naar betaalde baan

tijd van publicatie

Het opgestapte D66-Kamerlid Wassila Hachchi heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. In een gezamenlijke verklaring schrijft partijvoorzitter Demmers dat Hachchi kennis heeft genomen van de kritiek en dat ze daarom haar verantwoordelijkheid neemt.

Hachchi stapte in januari plotseling op, naar eigen zeggen om campagne te voeren voor presidentskandidaat Hillary Clinton in de Verenigde Staten. Later bleek dat ze dat alleen op vrijwillige basis ging doen.

Het opgestapte Kamerlid heeft recht op wachtgeld, tot ze ander betaald werk heeft gevonden.

Loyaal

In de verklaring zegt Hachchi dat ze als Kamerlid twee andere banen heeft geweigerd, die wel betaald waren. "Na het vertrek van twee collega's heb ik uit partijloyaliteit twee betaalde banen voorbij laten gaan. Begin 2016 heb ik via mijn contacten de mogelijkheid gekregen om de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van dichtbij mee te maken en ter plekke te bekijken hoe ik ermee betaald aan de slag kon."

Hachchi zegt dat ze nog steeds van plan is om betaald aan de slag te gaan in het campagneteam van Clinton, maar in de verklaring wordt gesteld dat het "door de ontstane turbulentie" lastig is geworden. "Daarom zal ze ook andere mogelijkheden van een passende betaalde baan niet onbenut laten."

Wachtgeld inperken

Op het partijcongres van D66 morgen komt een motie aan de orde die de wachtgeldregeling moet inperken. De initiatiefnemers pleiten ervoor om nieuw reglement in te stellen. Daarin staat onder meer dat het benutten van wachtgeld "alleen acceptabel is als dit in de geest is van de regeling en in lijn is met de mores binnen de partij". Het partijbestuur staat achter de motie.

STER Reclame