NOS Nieuws

Klijnsma wil kleine pensioenen in één pot

Pensioenfondsen moeten kleine pensioenen van werknemers verplicht samenvoegen in één pot, die pas wordt aangebroken als iemand stopt met werken. Staatssecretaris Klijnsma werkt aan een nieuwe wet, die medio 2017 moet ingaan.

Ze stelt voor dat kleinere bedragen worden toegevoegd aan het fonds waar mensen het meeste pensioen hebben opgebouwd of worden meegenomen naar de nieuwe werkgever.

'Forse verbetering'

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt wisselen mensen vaker van baan en bouwen ze meerdere kleine pensioenen op, die over verschillende pensioenfondsen versnipperd zijn. De fondsen kunnen pensioenen van minder dan 466 euro per jaar nu nog tussentijds afkopen en in één keer uitkeren. Maar dat is volgens Klijnsma niet in het belang van gepensioneerden.

Zij vindt het belangrijk dat mensen het geld pas krijgen als zij het echt nodig hebben. "Ik vind het een groot goed dat kleine pensioenen hun pensioenbestemming houden", schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Vooral voor werknemers die nu meerdere keren met afkoop worden geconfronteerd, zal dit leiden tot een forse verbetering in hun pensioenvoorziening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl