Robin van Galen
NOS Sport

Zwembond start onderzoek naar verlies Franse waterpoloërs

De internationale zwembond FINA is bezig met een onderzoek naar het gedrag van de Franse waterpoloërs tijdens het OKT, vorige week in Triëst. Canada wil Frankrijk van de Olympische Spelen weren, omdat het land meent dat de Fransen bewust een wedstrijd hebben laten lopen.

Nederland is eerste reserve en zou kunnen profiteren van de mogelijke uitsluiting.

Met de pet

Vorige week speelden Canada en Frankrijk tegen elkaar en de Canadezen wonnen het duel overtuigend met 13-5. De Fransen gooiden er echter duidelijk met de pet naar, omdat de winnaar het in de daaropvolgende ronde op moest nemen tegen het sterke Spanje.

Bij verlies dachten de Fransen een makkelijkere weg naar de Spelen te krijgen. Frankrijk speelde vervolgens tegen Nederland en won na strafworpen. Daarmee werd een ticket voor Rio ten koste van Oranje veiliggesteld.

Waterpoloërs winnen ruim van Zuid-Afrika

'Meest beschamende wedstrijd'

"Het was de meest beschamende wedstrijd die ik ooit heb gespeeld", zei de Canadees Constantine Kudoba. "Ze deden geen enkele moeite tot scoren te komen. Als je een nationaal team hebt dat de bal meters naast het doel gooit, dan weet je dat er iets aan de hand is."

David Hart, oud-waterpoloër voor Canada, startte een online petitie om maatregelen te nemen tegen het in zijn ogen onsportieve gedrag van de Franse ploeg. Bij de Spelen van Londen werden acht badmintonners gediskwalificeerd omdat ze met opzet een wedstrijd verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl