Chinese beurs AFP

Matige groei Chinese economie

time icon

De Chinese economie is het afgelopen kwartaal met 6,7 procent gegroeid. Hoewel dat het laagste groeicijfer is sinds het begin van de financiële crisis in 2009, voorspellen andere indicatoren dat de rest van het jaar beter zal verlopen.

Vorig jaar had de Chinese economie het slechtste jaar in een kwart eeuw, met een groei van 6,9 procent. Hoewel veel Europese landen dolblij zouden zijn met die cijfers, was het dramatisch slecht voor China.

De maatregelen die de Chinese overheid nam, zoals het verruimen van kredietmogelijkheden, lijken vruchten af te werpen. De industrie groeide beter dan verwacht en ook investeringen in onroerend goed namen toe. Het groeicijfer van het vorige kwartaal voldoet aan de doelstelling van 6,5 tot 7 procent groei in het nieuwe vijfjarenplan. 

Gedreven

De groei is voor een groot deel te danken aan het geld dat de overheid in de economie pompt, zegt correspondent Marieke de Vries. "Toen de economie vorig jaar inzakte, werd het gemakkelijker om geld te lenen. Daardoor kopen meer mensen een woning en wordt er weer meer gebouwd." 

Hoewel de groei aan de doelstelling voldoet, kan China niet helemaal tevreden zijn. "De regering wil dat de economie minder leunt op investeringen en meer gedreven wordt door dienstverlening en consumentenbestedingen. Deze sectoren groeien wel, maar nog lang niet genoeg."

Eigenlijk wil de regering een einde maken aan het met overheidsgeld op de been houden van de economie, zegt De Vries. "Maar voorlopig kan dat nog niet, want de service-economie en de consumentenuitgaven zijn nog lang niet groot genoeg om de rol als economische motor over te nemen." 

Twijfels

De vraag is volgens De Vries of de regering nog lang kan doorgaan met het pompen van geld in de economie. "De nationale schuld is met 240 procent van het bruto nationaal product torenhoog. China hoort bij de landen met de grootste schuld ter wereld."

Overigens zijn er twijfels over de betrouwbaarheid van de groeicijfers. "Er is een partij aan de macht die niet te controleren is. Sommige economen denken dat de groei in de buurt van de 4 procent ligt."

STER Reclame