ANP/beeldbewerking NOS
NOS Nieuws

Ontwerper: bouten en schroeven, geen hakenkruis op jas Máxima

Ontwerper Claes Iversen heeft gereageerd op de Duitse verbazing over een mantel die koningin Máxima gisteren aanhad tijdens het bezoek aan Beieren. In de Duitse media werd het ontwerp vergeleken met een hakenkruis, maar Iversen zegt dat hij slechts een "klassiek geometrisch ornament" wilde maken.

"Het is vanzelfsprekend nooit mijn bedoeling geweest om de gesuggereerde referentie te maken", laat Iversen weten. "Het borduur is gecreëerd vanuit de gedachte om met onconventionele borduurmaterialen een klassiek geometrisch ornament vorm te geven."

Máxima had de jas eerder aangehad tijdens het staatsbezoek aan Denemarken. Een toepasselijke keuze, omdat de in Nederland werkende Iversen uit dat land komt. In de Duitse context riep de jas ineens een ongewilde associatie op.

Veel Duitse media schreven daarom over de kledingkeuze van de koningin. "Wirbel um Máximas Mantel" kopte persbureau DPA, Bild had het over "Máximale verontwaardiging". Veel media noemen het kledingstuk ronduit een hakenkruisjas.

"Dit soort dingen moet je niet doen in Duitsland", zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Het verbaast veel mensen. Men is verbijsterd. Je zou verwachten dat ze vooraf even in de spiegel kijkt, dan zie je dat het op een hakenkruis lijkt."

Alledaags

Iversen schrijft dat hij voor het ontwerp gebruikt heeft gemaakt van bouten, schroeven en sleutels, in plaats van de gebruikelijke stenen en pailletten. "Hiermee worden ogenschijnlijk alledaagse materialen verwerkt tot kostbare decoraties."

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de ophef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl