Vakantiepark De Goudsberg
NOS Nieuws

Ede verdeelt asielzoekers over drie locaties

Ede gaat asielzoekers verdelen over drie locaties in de gemeente. De gemeenteraad heeft daar vannacht mee ingestemd. Even voor 01.00 uur werd het besluit aangenomen na zeven uur debat.

Het gemeentebestuur wil 900 asielzoekers spreiden over drie kleinere locaties. In een voormalig verzorgingshuis worden 400 mensen gehuisvest en komen voorzieningen voor zorg en onderwijs. Op een camping en een vakantiepark worden nog eens 300 en 200 vluchtelingen geplaatst.

De komst van de asielzoekers leidde tot veel protest in Ede. Er werden dode varkens gelegd op een van de locaties en een bewonersbijeenkomst moest worden afgelast omdat de veiligheid van de aanwezigen niet kon worden gegarandeerd.

Van de negen fracties in de raad stemden VVD, Burgerbelangen en SGP tegen de opvang op de drie locaties.

Samenwerken

Burgemeester Van der Knaap (CDA) zei na afloop van de stemming dat hij hoopt dat ook de tegenstanders zullen helpen de opvang goed te regelen. "Ik ga ervan uit dat we goed samen kunnen optrekken. Ik ken deze raad goed genoeg: nu het besluit is gevallen zullen we het unaniem samen doen."

Van der Knaap bood de omwonenden van de locaties ook zijn excuses aan, omdat de communicatie met hen soms stroef verliep. Hij zegde toe de bewoners meer inspraak te geven in het vervolgproces.

Bewoners van het vakantiepark De Goudsberg zeiden voorafgaand aan de stemming dat ze misschien naar de rechter zullen stappen voor een schadevergoeding. Volgens hen worden hun huisjes minder waard door de opvang van vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl