President Mugabe
NOS Nieuws

Zimbabwanen de straat op tegen president Mugabe

Duizenden mensen, veelal aanhangers van de oppositiepartij MDC, hebben in Zimbabwe geprotesteerd tegen het beleid van president Robert Mugabe. De demonstranten willen dat de 92-jarige president aftreedt.

De BBC schrijft dat de leider van de oppositiepartij, Morgan Tsvangirai, had opgeroepen voor de demonstratie vanwege de slechte economische omstandigheden in Zimbabwe. "Mugabe heeft geen oplossing voor de crisis. We zijn hier om hem te vertellen dat hij heeft gefaald", zei Tsvangirai in een korte speech tegen de supporters.

Toestemming

Zulke grote demonstraties tegen de regering komen in Zimbabwe zelden voor. De politie gebruikt regelmatig geweld om protesten van de oppositie af te breken. Ook deze keer had de politie geen toestemming gegeven. Maar de demonstratie kon, door een beslissing van een rechter, toch doorgaan.

Over twee jaar, in 2018, zijn er verkiezingen in het land. Mugabe leidt Zimbabwe sinds 1980. Eerst als regeringsleider en later als president.

Onder het bewind van president Mugabe steeg de werkloosheid enorm en er is in het land veel armoede. Veel Zimbabwanen zijn inmiddels gevlucht naar buurlanden als Zuid-Afrika, om nog enige bestaanszekerheid op te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl