Een van de teruggevonden werken, 'Vrouw Wereld' van Jacob Waben
NOS Nieuws

Vier geroofde schilderijen Westfries Museum terecht

Vier gestolen doeken uit het Westfries Museum zijn teruggevonden in Oekraïne. Dat heeft directeur Geerdink van het museum in Hoorn bevestigd. De Oekraïense veiligheidsdienst heeft de Hollandse Meesters opgespoord.

Waar dat gebeurde en wie de doeken in bezit had, is nog onduidelijk. De vier teruggevonden werken zijn volgens Geerdink "de belangrijkste doeken" van de geroofde collectie schilderijen. Op beelden van een persconferentie van de Oekraïense veiligheidsdienst zijn twee ingelijste werken te zien en twee opgerolde doeken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het ingelijste schilderij, Vrouw wereld van Jacob Waben, ziet er "niet heel dramatisch" beschadigd uit, zegt museumdirecteur Geerdink. Het tweede ingelijste werk is De terugkeer van Jefta, eveneens van de zeventiende-eeuwse schilder Waben.

De opgerolde doeken zijn waarschijnlijk Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, en Keukenstuk van Floris van Schooten.

Dit 'Keukenstuk' van de schilder Floris van Schooten werd volgens de geheime dienst ook teruggevonden

Beloning

In 2005 werden in totaal 24 doeken gestolen uit het museum. Vorig jaar werd duidelijk dat de geroofde kunst in Oekraïne terecht was gekomen. De militie die de doeken in bezit zei te hebben, vroeg destijds een beloning van 5 miljoen euro. Kunstroof-deskundige Arthur Brand sprak destijds met de betrokken partijen in Oekraïne. Hij zegt dat de informatie over verdachte personen die hij toen aan de veiligheidsdienst verstrekte, heeft bijgedragen aan de vondst van de werken.

De Oekraïense veiligheidsdienst wilde vandaag alleen kwijt dat de doeken in een geheime operatie zijn teruggevonden. De dienst vermoedt dat de rest van de roofbuit in het door separatisten geleide oostelijk deel van Oekraïne kunst verborgen wordt gehouden.

Volgens Geerdink is er zware politieke en diplomatieke druk uitgeoefend op Oekraïne om de doeken op te sporen en terug te geven. De vier teruggevonden werken komen via het Nederlands Openbaar Ministerie terug naar Hoorn. Het museum weet nog niet hoeveel tijd daar overheen gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl