NOS Nieuws

Van Rijn: seks en intimiteit horen erbij en taboe moet eraf

Staatssecretaris Van Rijn vindt het belangrijk dat seks en intimiteit bespreekbaar zijn binnen verpleeg- en verzorgingshuizen. Hij is het met critici eens dat er meer aandacht voor moet komen.

Volgens Van Rijn horen seks en intimiteit onmiskenbaar bij de kwaliteit van leven, ook op latere leeftijd. "Het is een goed en belangrijk onderwerp: het taboe moet eraf", zei de staatssecretaris in een debat over de ouderenzorg.

D66-Kamerlid Bergkamp pleitte er vanochtend voor om bij het intakegesprek van ouderen ook de eventuele seksuele behoeftes aan de orde te stellen. Van Rijn wil er geen verplicht onderwerp van maken, maar zegt dat wensen op seksueel gebied op een "natuurlijke en ongedwongen manier" aan de orde moeten kunnen komen.

Ongemakkelijk

Hij begrijpt dat het wel een beetje ongemakkelijk is om erover te beginnen. "Ik vind het belangrijk dat er een klimaat is waarbij er veilig en open gesproken kan worden over de kwaliteit van leven, ook op dit terrein. En als het aan de orde is, over hoe de wensen gefaciliteerd kunnen worden."

Van Rijn wijst erop dat er bij de opleiding aandacht wordt besteed aan de manier waarop het bespreekbaar gemaakt kan worden. Hij wil waken voor verlegenheid en neemt seksualiteit als onderwerp mee in zijn plannen voor de verpleeg- en verzorghuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl