NOS Nieuws

Nederland fiscale dwarsligger? 'Verhalen uit de oude doos'

Nederland dwarsligger belastingen? 'Verhalen uit de oude doos'

Nederland spant zich juist in om Europese belastingafspraken te maken die transparant zijn, en er toch voor zorgen dat bedrijven zich in Europa en Nederland willen vestigen, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Hij reageert op een analyse van het Financieele Dagblad, die Nederland typeert als "fiscale dwarsligger". De afgelopen twintig jaar heeft Nederland belastinghervormingen in de EU tegengewerkt. Wiebes: "Het leest als een geschiedenisboek, het zijn allemaal verhalen uit de oude doos."

Het denken is veranderd

Wiebes geeft toe dat het denken van de Nederlandse politiek over het belastingklimaat is veranderd, maar hij vindt die geschiedenis niet zo interessant. "Wij zijn tegen constructies waarmee bedrijven het betalen van belasting kunnen ontwijken", zegt Wiebes.

Nederland werkt als EU-voorzitter aan een groot pakket anti-misbruikmaatregelen, zegt hij. Ook wisselt Nederland sinds kort informatie uit met Duitsland en België over grote ondernemingen en de belastingen die zij betalen.

'Nederland houdt consequent oplossingen voor belastingproblemen tegen'

Nederland trok in de Europese belastingvergaderingen vaak op met Groot Brittannië en Luxemburg. Die landen, met een grote financiële sector, zaten niet erg op nieuwe belastingafspraken te wachten. Aan de andere kant vormden Frankrijk en Duitsland vaak een blok, dat wel verandering wilde.

"Het gaat gewoon om banen", zegt Wiebes. "Dit is concurrentie tussen landen om werkgelegenheid, en daar is niks mis mee." Nederland wil bedrijven blijven aantrekken maar zit niet te wachten op brievenbusfirma's die hun geld alleen maar door Nederland sluizen, zegt Wiebes. "Wij willen echte hoofdkantoren en echte banen."

Kwalijk verleden

Voor de linkse oppositiepartijen is de analyse een bevestiging van wat zij al vermoedden. "We kregen deze signalen al langer", zegt SP-Kamerlid Merkies. Hij stelde vorig jaar al Kamervragen over berichten dat Nederland aan het tegenwerken was.

Regeringspartijen VVD en PvdA scharen zich achter het kabinetsbeleid om belastingontduiking aan te pakken. "Maar Nederland heeft inderdaad een kwalijk verleden bij het tegenwerken van Europese anti-ontwijkingsmaatregelen", zegt PvdA-Kamerlid Groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl