NOS Nieuws

UMC Utrecht onder verscherpt toezicht na dodelijke incidenten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht vorige week onder verscherpt toezicht gesteld.

De inspectie vindt dat de veranderingen die de raad van bestuur heeft voorgesteld, sneller moeten worden doorgevoerd. Om erop toe te zien dat dat ook gebeurt, is verscherpt toezicht nodig, zegt de inspectie.

Zembla

Aanleiding zijn incidenten op de afdelingen KNO en Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie (HHCO), die het tv-programma Zembla vorig jaar naar buiten bracht. Zembla zei dat op de afdeling KNO twee dodelijke incidenten waren verzwegen en dat er een angstcultuur heerste. De inspectie stelde daarop een onderzoek in naar de kwaliteit en de veiligheid op deze en andere afdelingen van het UMC.

In maart meldde Zembla dat een arts die bij beide incidenten betrokken was en met verlof was gestuurd, weer aan het werk zou gaan. In april bleek dat hij al eerder bij een ander niet gemeld dodelijk incident een rol had gespeeld. Het besluit om de arts weer aan het werk te laten gaan, werd daarop teruggedraaid.

Sneller

Uit het persbericht dat de inspectie vandaag naar buiten bracht, blijkt dat de inspectie niet of onvoldoende is geïnformeerd over de terugkeer van de kno-arts.

Het verscherpte toezicht geldt voor maximaal een half jaar. Het UMC Utrecht zegt op zijn website dat het er alles aan zal doen om "de benodigde verbeteringen voortvarend te realiseren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl