President Widodo van Indonesië Reuters

De Molukse regering in ballingschap, RMS, heeft premier Rutte schriftelijk gevraagd of hij een ontmoeting kan regelen met de Indonesische president Widodo. Die brengt volgende week een tweedaags bezoek aan Nederland. Rutte heeft volgens de RMS nog niet gereageerd op het verzoek.

Volgens de woordvoerder wil de Molukse regering in ballingschap "de mensenrechten en uitbuiting van de Molukkers" aankaarten. Volgens hem is de Molukse gemeenschap in Nederland niet van plan om actie te voeren tegen de komst van de Indonesische president. "Dat deden we in de jaren 70, maar nu niet meer."

Graantje meepikken

Het bezoek gaat vooral over het aanhalen van de economische banden. In dat verband willen de Molukkers de gaswinning voor de kust van de Molukken onder de aandacht brengen.

Shell werkt samen met een Indonesische onderneming om aardgas te winnen. Het was oorspronkelijk de bedoeling om dat vanaf een booreiland op zee te doen, maar na aandringen van de Molukse bevolking gebeurt dat nu vanaf land, zegt de RMS. Daardoor kan de bevolking een graantje meepikken van de inkomsten.

Volgens de RMS is Shell niet blij met dat besluit en zou het concern alsnog aansturen op gaswinning vanaf zee. De Molukse regering in ballingschap wil Shell via een gesprek met Widodo onder druk zetten om de oorspronkelijke afspraken na te komen. 

STER reclame