Politieonderzoek na een moordzaak in El Salvador Reuters

Meer Nederlanders gedood in buitenland

tijd van publicatie

Dit jaar zijn al evenveel Nederlanders in het buitenland gedood als in heel vorig jaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het eerste kwartaal werden vijf Nederlanders om het leven gebracht. "Als de lijn dit jaar doorzet, kan dit het hoogste aantal moordzaken in jaren worden", zegt het ministerie.  

Vooral in Latijns-Amerika zijn Nederlanders de afgelopen jaren het slachtoffer geworden van dodelijk geweld. Sinds 2010 zijn in de regio 26 Nederlanders gedood. Dit jaar zijn tot nu toe drie Nederlanders in Latijns-Amerika om het leven gebracht, twee in Costa Rica en één in de Dominicaanse Republiek.

De andere twee Nederlanders werden gedood in Irak en Burkina Faso. 

Nederlanders omgebracht in het buitenland

201012 doden
20119 doden
20128 doden
2013
14 doden
20147 doden
20155 doden
2016 (eerste kwartaal)5 doden

In veel gevallen worden de zaken niet opgelost, onder meer doordat de politie in veel landen om komt in het werk. Als voorbeeld wordt Rio de Janeiro gegeven, waar elke week tientallen moorden worden gepleegd. 

Voor nabestaanden leidt het tot veel frustratie dat de moordzaken niet worden opgelost. Buitenlandse Zaken probeert daarbij wel zoveel mogelijk te helpen, maar het ministerie mag zich niet bemoeien met een politieonderzoek. 

Terugsturen lichamen niet vanzelfsprekend

Lichamen worden soms pas na lange tijd vrijgegeven en dan gebeurt het wel dat landen ze niet terugsturen naar Nederland. Ze vinden dat er gezondheidsrisico's aan verbonden zijn voor luchthavenpersoneel, als lichamen in vergaande staat van ontbinding worden teruggestuurd, zegt het ministerie. 

Dat speelde ook een rol in de zaak van Hans Snelders en Sita Dhawtal die in januari dood in Costa Rica werden gevonden. Ze waren op een teakplantage samen met een Nicaraguaanse werknemer gedood. De Nederlandse ambassadeur moest met de minister van Volksgezondheid in Costa Rica in gesprek om repatriëring mogelijk te maken. 

STER reclame