Een beveiliger voor het gebouw van Mossack Fonseca in Panama Stad EPA

Er stromen jaarlijks miljoenen dollars via Nederland weg uit landen in Latijns-Amerika. Vooral rijken in Ecuador en Mexico maken er gebruik van, schrijven Trouw en het FD op basis van informatie uit de Panama Papers. Veelal gebeurt het via legale constructies, maar niet altijd. 

De kranten noemen als voorbeeld twee van de grootste bedrijven in Ecuador. Die gebruiken een Nederlands bedrijf om elk jaar voor miljoenen aan belasting te ontwijken. 

Stuwdam

Het Chinese bedrijf China International Water & Electric Corp (CWE), dat in Ecuador een stuwdam bouwt, maakt gebruik van de diensten van het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax. Jaarlijks laat het bedrijf miljoenen wegstromen uit Ecuador. "Met nepcontracten en nepfacturen krijgt deze illegale geldstroom een schijn van legitimiteit", aldus Trouw. 

Ecuador is niet alleen gedupeerd doordat er geen of minder belasting wordt betaald. Het gaat ook vaak om bedrijven die worden gesteund met geld van de staat. "Mede door het netwerk van bedrijven dat via Nederland loopt rijzen de kosten voor de stuwdam van het Chinese CWE de pan uit, kosten die worden gedragen door het pensioenfonds van Ecuador." 

Infintax zou ook hebben meegewerkt aan een constructie met nepcontracten waarmee een autohandelaar in Ecuador de prijzen van onderdelen van politieauto's opblies. Het bedrijf kon zo hogere prijzen doorrekenen. Infintax zegt in een reactie dat de constructie uiteindelijk niet is gebruikt. Een reden geeft het bedrijf niet.

STER reclame