NOS Nieuws

Rutte krijgt extra tijd van coalitiepartijen

Het kabinet krijgt meer tijd om te besluiten wat er moet gebeuren met de uitslag van het Oekraïne-referendum. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het kabinet in die aanpak.

Premier Rutte riep de Kamer gisteravond op het kabinet een kans te geven om in gesprekken met de andere EU-landen een oplossing te vinden voor het Oekraïne-referendum. Hij wil proberen wijzigingen in het verdrag aan te brengen. "We gaan meteen aan de slag", zei hij in het Kamerdebat.

Rutte: "Laat ik het even heel persoonlijk maken en het rechtstreeks aan u vragen, geef ons de tijd." In ieder geval krijgt het kabinet tot de zomer deze kans van een meerderheid in de Kamer van regeringspartijen VVD en PvdA.

Rutte beloofde in het debat dat als die gesprekken met andere EU-landen op niets uitlopen, het kabinet niet zal overgaan tot ratificeren. Minister Koenders gaat volgende week al met zijn Europese collega's praten. De premier spreekt zijn collega's op de Europese Raad op 23 en 24 juni in Brussel. Maar hij heeft de Kamer toegezegd meteen al met gesprekken te beginnen.

Drie mogelijkheden

In het debat noemde Rutte drie mogelijkheden hoe om te gaan met de uitslag van het referendum. Het kabinet kan de uitslag van het raadgevende referendum naast zich neerleggen, maar daar kiest het kabinet niet voor.

De andere optie is nee = nee. "Maar dan staat Nederland volledig buiten spel." De derde optie is volgens Rutte dat het kabinet iets gaat doen voor de nee-stemmers. De oppositiepartijen zijn het hier niet mee eens en steunen allemaal een motie die vraagt om het intrekken van de Nederlandse goedkeuring.

Dat is volgens Rutte niet goed voor de onderhandelingspositie van Nederland. "Als we nu al de goedkeuringswet intrekken, dan zijn we ons entreeticket kwijt om nog te kunnen praten over inhoudelijke wijzigingen in het verdrag met Oekraïne", aldus de premier.

Volgens Rutte zorgt het referendum in Groot-Brittannië over een brexit ervoor dat het nu vrijwel onmogelijk is om openlijk over het Nederlandse referendum te onderhandelen. "Maar ik doe mijn best om het voor de zomer te doen." Het brexit-referendum is op 23 juni en kan grote gevolgen hebben voor de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl