Valpartij in Parijs-Roubaix Pro Cycle Shots

De internationale wielerunie schort per direct het gebruik van schijfremmen op racefietsen op. De aanleiding is een valpartij in Parijs-Roubaix waarbij de Spaanse renner Francisco Ventoso forse snijwonden opliep door de scherpe remmen.

De beslissing van de UCI, die donderdag met een officiële verklaring kwam, kan op veel steun uit het peloton rekenen.

Ook de kleine Nederlandse ploeg Roompot Oranje Peloton begrijpt het besluit, echter: “Wij waren nou net de enige ploeg die volledig om waren”, merkt manager Michael Zijlaard op. 

'Wij staan voor een grote uitdaging'

Testperiode

Sinds het najaar van 2015 wordt er getest met de nieuwe remmen. De UCI, nog niet overtuigd van de veiligheid, besloot in december om de testperiode te verlengen. Drie maanden geleden begon Roompot met het testen van het nieuwe materiaal, waarmee onder meer sneller geremd kan worden. “En vorige week waren net alle kinderziektes eruit.” 

Schijfrem Flickr/Bart Everson

Er rijden nu al koeriers rond die ons nieuwe frames en wielen komen brengen.

Roompot-manager Michael Zijlaard

Zijlaard stelt echter dat de veiligheid voorop staat. “We begrijpen de zorgen van andere teams volkomen. Alleen dit is niet het allerlekkerste moment, drie dagen voor onze belangrijkste koers van het jaar.” 

Er moeten nu dus snel nieuwe fietsen komen. Vanmiddag kreeg Roompot het bericht van de UCI. "We zijn gelijk aan de slag gegaan. De hele organisatie moet de komende dagen volle bak aan de slag. Er rijden nu koeriers rond die ons nieuwe frames en wielen komen brengen. De rekken bovenop de auto's moeten aangepast worden. Dat soort zaken allemaal."

STER reclame