NOS Nieuws

PvdA laat kabinet tot zomer denken over referendumuitslag

De PvdA geeft het kabinet tot de zomer de tijd om duidelijk te maken wat de gevolgen moeten zijn van de uitslag van het Oekraïne-referendum. De fractie steunt het idee van het kabinet om de bezwaren van de nee-stemmers met de 27 andere EU-landen te bespreken.

PvdA-Kamerlid Servaes herhaalde dat het kabinet de referendumuitslag niet naast zich neer kan leggen, maar zei niet welke conclusies de PvdA graag zou zien. In het debat over het Oekraïne-referendum zei hij dat de bal nu bij het kabinet ligt.

De wet zegt dat het kabinet 'zo spoedig mogelijk' moet reageren, maar Servaes heeft er wel begrip voor dat het kabinet even wil nadenken en de kwestie wil bespreken met andere EU-landen.

Door de opstelling van de PvdA zal er geen meerderheid zijn voor de motie van de SP waarin de regering wordt opgeroepen om zo snel mogelijk met een intrekkingswet te komen.

Onder vuur

CDA en D66 vinden dat de PvdA zelf moet zeggen wat de partij wil met de uitslag van het referendum. D66-Kamerlid Verhoeven: "De PvdA heeft steeds gezegd: we gaan de uitslag respecteren. Maar het is nu onduidelijk waar de PvdA staat."

Servaes zei dat zijn partij het de moeite waard vindt om te proberen het associatieverdrag met Oekraïne te veranderen, op basis van de bezwaren van de nee-stemmers.

CDA-leider Buma toonde zich ontevreden met dat antwoord: "Moet het kabinet de goedkeuringswet intrekken of niet?". Servaes zei dat hij zich houdt aan de wet. "En de wet zegt dat het kabinet met een voorstel moet komen."

De PvdA wil dus voorlopig niet zeggen hoe snel het kabinet in actie zou moeten komen, en evenmin waarmee het zou moeten komen en of de goedkeuringswet bijvoorbeeld onmiddellijk moet worden ingetrokken. Het kabinet krijgt nog even de tijd. "Maar niet te lang".

VVD

VVD-Kamerlid Ten Broeke zei eerder in het debat dat de VVD altijd tegen referenda is geweest, maar dat er, nu het is gehouden, recht moet worden gedaan aan de uitslag". Ten Broeke wijst erop dat er veel verschillende meningen achter de nee-stemmen zitten. "Ook zijn er veel zorgen over zaken die helemaal niet in het associatieverdrag staan."

PVV-leider Wilders vindt het arrogant van de VVD om een mening te hebben over waarom mensen nee hebben gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl