Zaal parlementaire enquêtes
NOS Nieuws

Kamer overlegt met OM over Panama Papers

De Tweede Kamer zal eerst met het Openbaar Ministerie overleggen over de aanpak van de mini-enquête over de Panama Papers. De Kamer wil onderzoek door het OM niet in de wielen rijden.

In een eerste bijeenkomst over de mini-enquête hebben de Kamerleden verder afgesproken dat er meerdere verhoordagen worden gepland, en dat de verhoren op zijn vroegst half juni beginnen.

Onder ede

De Tweede Kamer wil ook mensen onder ede kunnen verhoren. Op het lijstje staat in ieder geval belastingadvies- en trustkantoor Infintax. Die firma is de Nederlandse partner van het Panamese belastingbedrijf Mossack Fonseca.

Ook ligt het voor de hand dat ABN Amro voor de enquêtecommissie zal verschijnen. De bank helpt klanten met bezittingen in belastingparadijzen om buiten beeld te blijven, maar zegt dat dat niet tegen de regels is. ABN Amro-topman Gerrit Zalm zei vandaag nog dat de bank met de constructies doorgaat.

De VVD is de enige partij die tegen de enquête is. De partij verwacht dat het parlementaire onderzoek toch de opsporing en vervolging door het OM zal belemmeren. Ook de Belastingdienst doet onderzoek op basis van onthullingen in de Panama Papers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl