De aanhouding op Schiphol NOS Ooggetuige

De verdachte die gisteren werd aangehouden op Schiphol, was een 25-jarige dronken Pool, meldt de Koninklijke Marechaussee. Hij zei tegen de marechaussee dat hij een terrorist was. De man, volgens de marechaussee een dakloze, had twee grote rugzakken bij zich. 

Een hond van de marechaussee gaf aan dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in de tassen zaten. Dat bleek loos alarm, ontdekten medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst later. De verdachte zit nog steeds vast.

Volgens de advocaat van de verdachte is zijn cliënt niet dakloos, maar heeft hij een woning in Polen. Hij had elders gewerkt en was op doorreis naar zijn vaderland. Na drie maanden zonder alcohol zou hij op Schiphol te veel hebben gedronken, zijn vlucht hebben gemist en in de problemen zijn geraakt. Volgens de raadsman heeft zijn cliënt geen idee hoe het zo ver heeft kunnen komen, en spijt het hem zeer.  

Afgesloten

De marechaussee werd rond 21.30 uur getipt over een man op de Schiphol Boulevard die zich verdacht gedroeg. Hij werd direct aangehouden en afgevoerd. Tegelijkertijd werd groot alarm afgegeven en ging een deel van de luchthaven dicht voor het publiek. De afsluiting duurde tot 02.00 uur ' s nachts.  

De verdachte is vandaag verhoord; daarbij bleek dat hij onder invloed van alcohol had gezegd dat hij een terrorist was. 

Minister van Justitie Van der Steur prijst het "alerte" optreden van de marechaussee. Het optreden past bij het huidige dreigingsniveau, aldus de bewindsman, "waarbij we rekening moeten houden met de mogelijkheid van een terroristische aanslag".  

Van der Steur: adequaat optreden Koninklijke Marechaussee

STER reclame