NOS Nieuws

Tbs en geen gevangenisstraf voor man die Els Borst doodde

De rechtbank in Rotterdam ontslaat Bart van U., de man die Els Borst en zijn zus Loïs heeft omgebracht, van rechtsvervolging. Hij krijgt alleen tbs. Volgens de rechtbank handelde Van U. in beide gevallen in een "plotselinge gemoedsopwelling" en is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank noemt hem ernstig ziek en gevaarlijk en vindt dat hij "zeer zeer langdurige" tbs nodig heeft.

Van U. doodde de oud-politica in 2014, nadat zij van een D66-congres was teruggekeerd. Hij stak haar tientallen keren met een mes in de garage van haar huis in Bilthoven. Van U. zei dat hij een opdracht van God had gehad en dat hij van hem de verantwoordelijke voor de euthanasiewet uit 2001 moest straffen.

De advocaat van Bart van U. is tevreden met de uitspraak. Hij zei dat zijn cliënt bang was geweest om naar de gevangenis te moeten.

Verslaggever Lidwien Gevers over de uitspraak van de rechter

Deskundigen die Van U. onderzochten, concludeerden dat hij aan paranoïde schizofrenie lijdt. Dat is een ziekte die gepaard gaat met ernstige psychoses en waandenkbeelden. Toch denken ze dat hij tot op zekere hoogte wist wat hij deed. Dat blijkt onder uit meer zijn politieke motief.

Ook voor het doden van zijn zus, in januari vorig jaar, had hij volgens het OM een motief; hij zou boos zijn geweest, omdat hij haar huis uit moest omdat het werd verbouwd. Ook haar doodde hij met messteken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl