Jitse Akse in een reportage van EenVandaag Eenvandaag

Tussen de 15 en 20 voormalige defensiemedewerkers zijn naar Syrië of Irak gegaan om daar te vechten. Dat blijkt uit een toelichting vandaag op het jaarverslag (.pdf) van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD. Het gaat om zowel beroepsmilitairen als voormalig dienstplichtigen.

De militairen hebben zich individueel aangesloten bij Koerdische en christelijke groepen, een enkeling ook bij IS. Een aantal van hen is als militair ook op missie geweest.

Oorlogstrauma's en PTSS kunnen voorkomen bij strijders aan zowel Koerdische als aan IS-kant.

Jitse Akse

In januari werd oud-militair Jitse Akse opgepakt op verdenking van het vechten voor de Koerdische militie YPG. Akse had op Facebook geschreven dat hij IS-strijders heeft gedood. 

Zijn arrestatie leidde tot veel ophef. Duizenden mensen tekenden een petitie om steun te betuigen aan Akse en politici gaven aan te worstelen met de zaak. 

Volgens deskundigen is de kans klein dat hij wordt veroordeeld, omdat bewijs lastig te verzamelen is. Zijn zaak loopt nog.

Eerder berichtte Nieuwsuur over een oud-militair die in Syrië jihadstrijders traint.

Spionage

Verder meldt de MIVD dat de dreiging van digitale spionage gericht tegen Defensie toeneemt. De werkwijze wordt agressiever en geavanceerder, aldus de inlichtingendienst. De dienst heeft het over "wekelijks pogingen van digitale spionage tegen Nederlandse belangen. De belangrijkste doelwitten die de dienst waarneemt, zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

STER reclame