Niet het Israëlische bedrijf Cellebrite, maar een groepje onbekende hackers zou de FBI geholpen hebben om de iPhone 5c uit de San Benardino-zaak te kraken EPA

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat de iPhone 5c van San Bernardino-dader Syed Farook was gekraakt door het Israëlische bedrijf Cellebrite. Een klein bedrijfje, dat vaker op verzoek dit soort dingen doet. Maar volgens bronnen van The Washington Post hebben zij de FBI in deze zaak niet geholpen.

De krant schrijft dat de telefoon is gekraakt met de hulp van een aantal professionele hackers. Zij ontdekten een niet-opgeloste gevoeligheid in iOS, een zogenoemde zero day, en stapten hiermee naar de FBI.

Vervolgens is die informatie gebruikt om een nieuw apparaatje te ontwikkelen waardoor de opsporingsdienst in staat was de viercijferige ontgrendelcode van de iPhone te kraken. De FBI heeft de hackers in kwestie eenmalig voor hun hulp betaald.

Werkt niet op nieuwere iPhones

Het blijft vooralsnog onduidelijk of de FBI de gevonden methode gaat delen met Apple. Vorig week zei directeur James Comey dat de dienst daar nog over nadenkt. Apple liet eerder weten de FBI niet aan te klagen om toegang te krijgen tot de gevonden kraakmethode.

De directeur bevestigde daarnaast dat ze met de gevonden gevoeligheid alleen oudere iPhones kunnen kraken en dus niet de iPhone 5s, 6 of 6s.

STER reclame