De koptische christenen in Egypte vieren vanavond en morgen hun kerstmis. In Alexandrië zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Daar vond op nieuwsjaarsdag een zelfmoordaanslag plaats op een koptische kerk waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Tientallen raakten gewond. De aanslag leidde tot woedende protesten en rellen. De kopten beschuldigden de Egyptische regering ervan dat zij te weinig doet om hen te beschermen.

Radicale moslims hebben opgeroepen om aanslagen te plegen op koptische kerken, niet alleen in Egypte, maar ook in Europa, waaronder Nederland. Gematigde moslims in Egypte hebben in een reactie ook opgeroepen om solidariteit met de kopten te tonen. Zo zouden moslims vanavond een menselijk schild kunnen vormen rondom de koptische kerken, om de gelovigen op die manier te beschermen tegen aanslagen.

Kalender

Kerst in de koptische kerk vindt niet plaats op 25 december, omdat de kopten de Alexandriaanse kalender volgen. Deze bestaat uit 365 dagen en 6 uur.

In Nederland worden de koptische kerken sinds nieuwjaar ook extra in de gaten gehouden. De radicale moslims noemden in hun oproepen tot aanslagen kerken in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven specifiek bij naam. Verder zijn er in Nederland ook koptische kerken in Den Haag, Assen en in de buurt van Leeuwarden.

STER reclame