Ewout de Bruijn

Veel mensen hebben uren gewacht op Schiphol, nadat er op de luchthaven een "verdachte situatie" was ontstaan. Rond 01.00 uur reden veel mensen met hun auto het terrein af. "De druk was er toen af", zegt NOS-verslaggever Ewout de Bruijn.

Een flink deel van de luchthaven, rond de plek waar passagiers aankomen, werd afgezet vanwege een "verdachte situatie". Het ging onder meer om de taxistandplaats bij de aankomsthal en de plek waar de bussen aankomen. Ook werd een deel van winkelcentrum Schiphol Plaza ontruimd. 

Het vliegverkeer werd volgens de luchtvaartautoriteiten niet gehinderd. Ook op woensdag zullen vluchten volgens planning vertrekken en aankomen, heeft Schiphol laten weten. 

Het zijn geen leuke dingen die je ziet.

Reiziger op Schiphol

Veel mensen zaten urenlang vast op de luchthaven. Een groot deel van de reizigers kreeg lange tijd geen informatie. 

De marechaussee sprak tegen dat mensen op de luchthaven hebben vastgezeten. Volgens een woordvoerder was slechts een deel van de ruimte rond Schiphol Plaza afgezet. Reizigers konden volgens hem weg via de vertrekhal, een verdieping hoger.

'We zijn geland en gestrand'

NOS-verslaggever Edwin van den Berg zei dat de mensen over het algemeen rustig waren. Een vrouw vertelde dat ze met een collega was, die nog net door de afzetting kon. Zij zelf was net te laat. 

Tegen de regionale omroep NH vertelde iemand dat hij net was aangekomen uit Londen. Hij was onderweg naar zijn auto toen er marechaussees begonnen te rennen. Direct daarna werd alles afgezet. "Het zijn geen leuke dingen die je ziet. Je schrikt. Nu is het afwachten." 

Een vrouw vertelde dat ze door de afzetting niet met de bus naar huis kon. "Ik weet niet wat ik moet doen, niemand vertelt me iets. Ik wil naar huis, ik ben moe." Een andere vrouw, die Engels spreekt, had begrip voor de situatie. "Er is blijkbaar iets aan de hand. Safety first."

STER reclame