Michel van Bergen
NOS NieuwsAangepast

Geen explosieven gevonden, Schiphol vrijgegeven

Marechaussees hebben geen explosieven gevonden op Schiphol. Een deel van de luchthaven was afgezet nadat melding was gemaakt van een 'verdachte situatie'. Schiphol werd rond 01.40 uur weer vrijgegeven. De marechaussee meldt de arrestatie van één verdachte.

De man werd rond 21.30 uur opgepakt in de buurt van het winkelcentrum. Een deel van Schiphol Plaza werd ontruimd. Wat er precies aan de hand was, is niet duidelijk geworden; de autoriteiten hebben daarover nog geen mededelingen gedaan.

Een robot van de EOD onderzocht vervolgens de bagage van de arrestant. Er werden geen explosieven gevonden. Ook de plek waar de verdachte werd aangehouden, werd onderzocht. De arrestant blijft voorlopig vastzitten. Over zijn identiteit is niets gemeld.

Beelden van de arrestatie na 'verdachte situatie' op Schiphol

Volgens de regionale omroep NH zag een ooggetuige marechaussees rennen. Die werkten de verdachte tegen de grond en voerden hem af.

Kort voor middernacht zag NOS-verslaggever Ewout de Bruijn dat er nog twee mannen werden aangehouden. Zij zouden allebei een tas bij zich hebben gehad. De arrestanten werden gefouilleerd en meegenomen.

  • Twitter / Martin Beuker
  • Michel van Bergen
  • Michel van Bergen
  • Michel van Bergen
  • Twitter

Een half uur later werd een auto met Belgische kentekenplaten van de weg gehaald. De vier inzittenden werden gefouilleerd, maar mochten hun weg vervolgen.

Op de luchthaven liepen zwaarbewapende marechaussees, met bivakmutsen op en kogelwerende vesten aan. Op en bij de luchthaven wachtten passagiers tot ze hun reis konden vervolgen. Reizigers die op Schiphol waren geland, konden de luchthaven via de eerste verdieping verlaten.

Deel Schiphol Plaza ontruimd

Als gevolg van de afzetting konden ook bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. De haltes Airport, Skyport, P12 en Havenmeester vervallen, meldde busbedrijf Connexxion. Er reden wel bussen van vertrekhal 1 en 3 naar de parkeerplaatsen P30 en P40. Vandaar konden mensen met het openbaar vervoer of eigen vervoer verder reizen.

Het luchtverkeer op Schiphol werd niet gehinderd. Ook de treinen reden volgens de dienstregeling en er reden taxi's.

Een deel van het station Leiden CS werd eerder op de avond ook even ontruimd. Daar bleek het te gaan om een valse melding. Er werd iemand opgepakt en de twee ontruimde sporen en een stilgezette trein zijn weer vrijgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl