NOS Nieuws

Bedrijven voortaan toegankelijk voor gehandicapten

Eerste Kamer stemt in met gehandicaptenverdrag Verenigde Naties

Gejuich en applaus in de Eerste Kamer. Bedrijven en overheidsinstanties moeten voortaan toegankelijk zijn voor gehandicapten, zo hebben de senatoren vandaag besloten. Staatssecretaris Van Rijn noemt het "een historische dag".

De senatoren stemden vanavond in met het gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties. Na jarenlange onderhandelingen gelden in Nederland nu extra afspraken over een meer gelijkwaardige behandeling van gehandicapten. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar bijvoorbeeld ook voor blinden en doven.

Eén van de afspraken is nu dat overheden en ondernemers met kleine aanpassingen hun gebouw toegankelijk moeten maken voor gehandicapten. In januari werd al duidelijk dat dit plan op een ruime meerderheid kon rekenen.

Niet eenvoudig

Tientallen gehandicapten waren naar Den Haag gekomen om de vergadering in de Eerste Kamer bij te wonen. Maar hoe ironisch: de publieke tribune is voor hen nauwelijks bereikbaar.

Noodgedwongen moesten de geïnteresseerden dan ook de vergadering via een live-verbinding volgen vanuit een andere ruimte in het Kamergebouw.

D66-senator Bredenoord vindt dat dit na de grondige renovatie van het Binnenhof moet gaan veranderen. Ze stelde het op prijs dat zoveel mensen naar de vergadering waren gekomen. "Wees welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl