Een stembureau in Wageningen
NOS Nieuws

Officiële uitslag referendum vrijwel gelijk aan officieuze

Het referendum van vorige week over het associatieverdrag met Oekraïne is geldig. Tot die conclusie komt de Kiesraad, die vanmiddag de officiële uitslag presenteerde. Volgens voorzitter Kummeling was het opkomstpercentage 32,28 procent. Voor een geldig referendum moest de opkomst 30 procent zijn.

Van de uitgebrachte geldige stemmen was 61 procent tegen het verdrag, 38,21 procent voor en 0,79 procent blanco. De Kiesraad stelt vast dat daarmee de wet die het associatieverdrag met Oekraïne goedkeurt moet worden afgewezen. De cijfers komen vrijwel overeen met de uitslag die het ANP vorige week bekendmaakte.

De Kiesraad zal later evalueren of het verstandig is geweest dat sommige gemeenten wel, en andere niet tussentijds opkomstpercentages doorgaven. "Of dit van invloed is geweest op de uitkomst of de opkomst is niet te zeggen." Er wordt ook bekeken of de lay-out van het stembiljet, waarover enige discussie was, beter kan.

Aantal stembureaus

Kummeling zei dat er zo'n tien procent minder stembureaus waren dan bij de Europese verkiezingen van twee jaar geleden. De vermindering leidde tot een paar rechtszaken. In één geval moest een gemeente van de rechter meer stembureaus instellen. Volgens de Kiesraad was de reductie van het aantal bureaus vorige week soms zichtbaar doordat er in sommige gemeenten lange rijen stonden voor bureaus die wel open waren. In één geval werd alsnog een extra stembureau geopend.

De Kiesraad wil dat er de volgende keer meer aandacht is voor de toelichting die gemeenten gaven bij het stembiljet. De toelichting moet neutraal en objectief zijn. "De ophef die in een aantal gemeenten is ontstaan, laat zien dat dat niet in alle gevallen is gelukt."

Kiesraad over referendum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl