ANP

Grote investeerders roepen McDonald's en negen andere fastfoodketens op om te stoppen met het grootschalig gebruik van antibiotica bij de vleesproductie. In een brief aan de ketens wijzen de investeerders op het gevaar dat steeds meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica.

Het gaat om 54 investeerders die samen voor bijna 900 miljard euro aan vermogen beheren. Vanuit Nederland heeft vermogensbeheerder ACTIAM zich bij de actie aangesloten.

"We zijn het ermee eens dat antibiotica worden gebruikt voor de behandeling van zieke dieren, maar het moet niet worden ingezet als middel om de groei te bevorderen of om ziektes te voorkomen van dieren die in kleine onhygiënische ruimtes leven", schrijft een van de investeerders, Jeremy Coller van Coller Capital.

Resistent

Antibiotica worden in veel landen ingezet als redmiddel tegen veel infecties, maar het komt steeds vaker voor dat bacteriën resistent raken. Dat komt onder meer door het hoge gebruik in de veeteelt. Volgens de investeerders wordt bijna de helft van alle antibiotica in het Verenigd Koninkrijk voor vee gebruikt. In de Verenigde Staten zou het zelfs gaan om tachtig procent van alle antibiotica. 

"We krijgen te maken met gezondheidsproblemen en financiële problemen als we het excessieve gebruik van antibiotica in de veestapel niet aanpakken", zegt Abigail Herron van Aviva Investors.

Kippenproductie

McDonald's zegt in een reactie dat het probeert het gebruik van antibiotica bij koeien en kippen terug te dringen. Het bedrijf streeft ernaar per 2018 de belangrijkste antibiotica voor de mens niet meer te gebruiken bij de kippenproductie.

Eerder kondigde minister Schippers aan de komende jaren 16 miljoen euro extra uit te trekken voor onderzoek naar antibioticaresistentie.

STER reclame