Een zelfmoordaanslag door Boko Haram in Nigeria
NOS Nieuws

Boko Haram dwingt meer kinderen tot zelfmoordaanslagen

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram gebruikt steeds vaker kinderen voor zelfmoordaanslagen. Volgens de VN-organisatie Unicef is bijna 20 procent van de aanslagen de afgelopen paar jaar gepleegd door een kind.

Unicef baseert zich op cijfers over de periode januari 2014 tot februari 2016. Wat de VN-organisatie verder opviel, is dat drie van de vier jonge zelfmoordenaars meisjes zijn.

Buurlanden

De Nigeriaanse regering is al meer dan tien jaar verwikkeld in een bloedige strijd met Boko Haram. De terroristen plegen niet alleen aanslagen in Nigeria maar ook in de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger.

De terroristen streven naar een streng islamitische staat. Sinds 2011 zijn meer dan 23.000 mensen in de strijd om het leven gekomen, vooral in het noordoosten van Nigeria.

Geen echte daders

Unicef benadrukt dat de meeste kinderen gedwongen werden om een aanslag te plegen. Ze zijn eerder slachtoffer dan dader, zegt de VN-organisatie.

"Het misleiden van kinderen en hen dwingen dodelijke daden te begaan, is een van de gruwelijkste aspecten van het geweld in Nigeria en de omringende landen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl