Vuurwerkramp India: 1000 gewonden, tempelbestuurders opgepakt

EPA

Bij de vuurwerkramp in India van zondag zijn veel meer slachtoffers gevallen dan eerder werd gedacht. Volgens de Indiase autoriteiten zijn er meer dan duizend gewonden. Eerder werd uitgegaan van 300 gewonden, maar dat bleek om alleen de zwaarst verbrande slachtoffers te gaan. Het dodental ligt boven de honderd.

De ramp gebeurde bij een tempel in het district Kollam in het uiterste zuiden van India. Tijdens een vuurwerkshow kwamen vonken terecht in een vuurwerkopslagplaats, waarna deze explodeerde. Volgens lokale autoriteiten was de vuurwerkshow verboden om veiligheidsredenen, maar ging die onder druk van de toeschouwers toch door. 

Vandaag werd ook duidelijk dat er zes leden uit het bestuur van de tempel zijn opgepakt naar aanleiding van de ramp. Het is niet bekend waarvan ze worden verdacht. Gisteren werd naar buiten gebracht dat er arrestaties waren verricht, maar toen was niet bekendgemaakt om wie het ging.

Tempelbestuurders zijn hier heel machtig en rijk. Die worden zelden opgepakt.

Correspondent Joeri Boom

Volgens correspondent Joeri Boom is het bijzonder dat er bestuursleden zijn gearresteerd. "Tempelbestuurders zijn hier heel machtig en heel rijk. Wie rijk is, heeft connecties en daarmee kun je politie uit de buurt houden. Nu zijn er dus toch zes bestuurders opgepakt."

Na de ramp is er in India een discussie op gang gekomen over het afsteken van vuurwerk, zegt Boom. "Het gebruik van vuurwerk lag al onder een vergrootglas vanwege luchtvervuiling en geluidsoverlast. Er wordt hier heel vaak vuurwerk afgestoken, bij iedere trouwerij of sportwedstrijd is het raak. Maar door deze ramp komen ook de veiligheidsrisico's onder de aandacht."

STER Reclame