NOS Nieuws

Erdogan doet aangifte tegen Duitse komiek

De Turkse president Erdogan heeft aangifte gedaan tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann voor belediging. Hij deed dat schriftelijk bij het Openbaar Ministerie in Mainz.

Bij de officier van justitie waren al 20 aangiften binnengekomen vanwege een gedicht van de komiek waarin Erdogan onder meer een pedofiel en een geitenneuker wordt genoemd.

De president is gegriefd en vindt dat de regering van bondskanselier Merkel Jan Böhmermann ook moet vervolgen voor belediging van een buitenlands staatshoofd. Een woordvoerder van Merkel heeft gezegd dat het verzoek wordt bekeken. Allereerst wordt onderzocht of er een gerechtelijk onderzoek moet komen.

Kritiek op Merkel

Er is veel kritiek op de manier waarop Merkel met de zaak omgaat. Dit weekend schreef de directeur van uitgever Axel Springer, onder meer van Bild Zeitung, een open brief aan Böhmermann.

Daarin schreef hij dat de komiek de dupe is geworden van de afspraken die Merkel met Erdogan over de vluchtelingen heeft gemaakt. Die zouden belangrijker zijn dan de persvrijheid.

Op sociale media heeft Böhmermann duizenden steunbetuigingen gekregen onder #freeboehmi. Een petitie die het opneemt voor hem wordt gesteund door 30.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl