De 'spottersbult'
NOS Nieuws

Dringen op de 'spottersbult' voor 50 gevechtsvliegtuigen per dag

Liefhebbers van gevechtsvliegtuigen kunnen de komende dagen hun hart ophalen rond Vliegbasis Leeuwarden. Tot eind volgende week is het hier een komen en gaan van onder meer F-16's, Eurofighters, GR4 Tornado's en Mirages 2000.

Het militaire vliegveld ten noordwesten van de Friese hoofdstad is twee weken lang de basis voor een oefening met bijna zeventig gevechtstoestellen uit een groot aantal NAVO-landen.

Tot en met eind volgende week stijgen hier twee keer per dag vijftig toestellen op voor oefeningen die vooral boven de Noordzee worden gehouden.

Internationale gevechtsvliegtuigen strijken neer in Friesland

Het programma onder de naam Frisian Flag is bedoeld om de luchtmacht uit onder meer de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Finland, België en Nederland te trainen in samenwerking voor missies zoals in Syrië en Irak.

Naast de gevechtsvliegtuigen doet ook een Awacs-toestel mee. Gelijktijdig met Frisian Flag wordt vanaf Vliegbasis Eindhoven geoefend in het tanken in de lucht. De toestellen die hieraan meedoen, gaan ook de vliegtuigen bijtanken die deelnemen aan Frisian Flag.

Defensie verwacht dat het spektakel bij Leeuwarden veel bekijks trekt van vliegtuigspotters. Om de toestroom in goede banen te leiden zijn speciale verkeersmaatregelen getroffen. De liefhebbers worden in het bijzonder geleid naar een 'spottersbult' bij het dorpje Marsum aan de kop van de start- en landingsbaan. Daar zijn vandaag al enkele honderden mensen naartoe gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl