Minister Koenders van Buitenlandse Zaken ANP

West-Afrikaanse landen moeten veel meer onder druk worden gezet om illegale vluchtelingen uit die landen terug te nemen. Dat vindt ministers Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij reist donderdag namens Europees commissaris Mogherini naar Ivoorkust, Mali en Ghana om daar met regeringen over terugkeer te spreken.

Koenders wil met de West-Afrikaanse landen ook nauwer gaan samenwerken om mensensmokkelaars aan te pakken. Dat zei hij vanmiddag na afloop van een overleg in Rome tegen NOS-correspondent Rop Zoutberg. 

"Europa is meer dan vroeger de vragende partij, er moet echt druk op de Afrikaanse landen komen. We willen dat mensen die illegaal bij ons zijn nu echt gaan terugkeren. Daar staat tegenover dat we gaan helpen bij langdurige problemen in Afrika, zoals werkloosheid onder jongeren", zei Koenders.

'Het doel is de migratiestroom beheersen'

De migratie is een gezamenlijk probleem geworden, aldus de minister. "Doel van mijn reis is om te zien hoe je met elkaar de migratiestroom kunt beheersen. De Afrikaanse landen hebben veel last van de smokkelnetwerken die hun samenlevingen corrumperen. Er is een braindrain aan de gang, veel jongeren zoeken legaal of illegaal werk in Europa. Als Europa moeten we dus kijken of we met die Afrikaanse landen echt tot afspraken kunnen komen."

Libië

Naast het overleg in Ivoorkust, Mali en Ghana heeft het volgens Koenders prioriteit om de nieuwe stroom vluchtelingen vanuit Libië onder controle te krijgen. De afgelopen weken lieten een scherpe piek zien in aantallen migrantenbootjes in de Straat van Sicilië. Van een verlegging van de koers van Syrische oorlogsvluchtelingen is echter nog geen sprake, zegt Koenders.

"De nieuwe regering van nationale eenheid moet zo snel mogelijk steun krijgen van de strijdende milities in Libië. Daarna kunnen we er in overleg met de Libische regering en hun kustwacht de stroom vluchtelingen gaan afremmen. Alles is erop gericht dat we dit probleem gaan aanpakken. Daar ben ik dag en nacht mee bezig."

STER reclame