Met de constuctie van Alliade zouden miljoenen zijn gemoeid ANP

Twee directeuren van thuiszorgverlener Alliade in Heerenveen geven opdrachten aan bedrijven waarvan zij zelf eigenaar zijn, meldt RTL Nieuws. Thuiszorgcliënten zouden worden ondergebracht in instellingen die vallen onder de Freya Groep.

RTL trekt die conclusie uit stukken van de Kamer van Koophandel, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Alliade zelf. Uit de stukken blijkt dat cliënten van Alliade worden geplaatst bij instellingen van de Freya Group. 

Op die manier zou de Freya Groep alleen al in 2014 730.000 euro aan Alliade hebben verdiend. Alliade huurt ook zzp'ers, schoonmakers en loodgieters bij Freya in, en betaalt 2 ton per jaar voor de huur van kantoorruimte.

"Ongewenst"

Deskundigen die de constructie hebben bestudeerd, concluderen dat dit niet mag. Zij noemen de zaak "verdacht" en spreken van een "ongewenste situatie en belangenverstrengeling." Volgens hen zijn premiebetalers en cliënten het slachtoffer. 

"Gangbare dienstverlening"

In een reactie noemt Alliade de constructie met Freya "gangbare dienstverlening", die steeds wordt gecontroleerd. Volgens het bedrijf zijn de bevoegdheden van de twee directeuren duidelijk vastgelegd. 

De tarieven voor thuiszorg zijn met 25 tot 30 procent gedaald, zegt Alliade en voegt daaraan toe: "Geen vanzelfsprekendheid in de huidige thuiszorg." 

Onderzoek

Alliade zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheid van de kwestie en laat daarom een onafhankelijk onderzoek doen door een nog te benoemen externe commissie. 

STER reclame