ANP
NOS Nieuws

Vorig jaar meer klokkenluiderszaken

Werknemers slaan vaker alarm over misstanden in hun bedrijf of organisatie. In 2015 waren er 74 nieuwe klokkenluiderszaken, 32 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit het jaarverslag dat het Adviespunt Klokkenluiders heeft gepresenteerd aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Het is niet duidelijk of er meer misstanden zijn of dat klokkenluiders zich sneller melden. "We hebben de indruk dat de moed om naar voren te komen is toegenomen. Dat merken we ook in de reacties van de klokkenluiders zelf", zei voorzitter voorzitter Martin van Pernis van het Adviespunt Klokkenluiders in De Ochtend op Radio 1.

Bijna een kwart van de klokkenluiders durft de melding uiteindelijk niet door te zetten. Volgens het Adviespunt Klokkenluiders zijn ze bang voor de strijd: "Ruim tachtig procent ervaart nadelige gevolgen na een melding. Ze hebben het gevoel dat collega's ze anders behandelen, ze een promotie mislopen of kunnen worden ontslagen."

Het adviespunt waarschuwt klokkenluiders die zich melden voor deze risico's, zegt voorzitter Van Pernis. "Wij adviezen ze dan ook om juridisch advies in te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl