Minister Plasterk krijgt een tik op de vingers van de rechtbank
NOS Nieuws

Plasterk moet getuigen in zaak-Van Rey

Minister Plasterk wordt als getuige gehoord in het proces tegen politicus Jos van Rey. Hij twitterde vorige week over het lopende proces en dat kan volgens de rechtbank in Rotterdam relevant zijn voor de zaak.

De advocaat van Van Rey vroeg de rechters vanmorgen om Plasterk te horen. Politici mogen niets zeggen over een zaak die onder de rechter is, betoogde advocaat Stevens. Volgens haar wordt Van Rey door zulke tweets in de publieke opinie al veroordeeld.

Plasterk sprak een opmerking tegen die Van Rey vorige week tijdens de zitting maakte. De oud-VVD-politicus zei toen dat het gebruikelijk is onder politici om vertrouwelijke informatie uit te wisselen tijdens een sollicitatieprocedure voor een burgemeester. In zijn tweet zei Plasterk dat dat niet waar is.

Rechtbank: Van Rey heeft hier belang bij

De rechtbank neemt nu nog geen beslissing over de eigen bevoegdheid. Jos van Rey werd opgepakt toen hij lid was van de Eerste Kamer en als senatoren verdacht worden van ambtsmisdrijven, moet de zaak worden behandeld door de Hoge Raad. De vraag is of Van Rey handelde als Eerste Kamerlid of als wethouder van Roermond. De rechtbank wil pas bij aan het einde van het proces, in het vonnis, een uitspraak doen over wie er bevoegd is.

De minister zegt in een reactie dat hij "met alle plezier" zijn tweet bij de rechter zal toelichten als hem daarom gevraagd wordt.

Plasterk: ik zal dat met alle plezier doen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl