ANP
NOS Nieuws

'Sluiting kolencentrales levert bijna 5 miljard euro op'

Als alle kolencentrales in Nederland dichtgaan, levert dat misschien wel bijna 5 miljard euro op. Dat zegt Natuur en Milieu. De stichting heeft onderzoeksbureau SEO een berekening laten maken en de conclusie is dat sluiting uiteindelijk alleen maar voordelen heeft, zegt Natuur en Milieu.

Sluiting van alle kolencentrales bespaart 8 tot 10 miljard euro op gezondheids- en klimaatschade, blijkt uit het onderzoek. Maar er zijn ook kosten: eigenaren van de centrales lijden winstverlies en de energieprijs zal stijgen. Als deze bedragen met elkaar worden verrekend, is er volgens Natuur en Milieu nog steeds een flinke winst van 3,6 tot 4,7 miljard euro.

Een woordvoerder van energiebedrijf Uniper, dat drie kolencentrales in Nederland beheert, zegt dat de cijfers niet kloppen. "Er is veel op af te dingen en er is sprake van aannames."

Werkgelegenheid

Twee centrales van Uniper gaan over ruim een jaar dicht. Volgens Natuur en Milieu is dat niet genoeg. Kolencentrales zijn vervuilend en moeten volgens de organisatie daarom allemaal sluiten.

De leveringszekerheid en werkgelegenheid zouden dan niet in gevaar komen. De werkgelegenheid verschuift binnen een paar jaar naar andere sectoren en Nederland heeft voldoende andere energiebronnen om het verlies van de energie uit kolen op te vangen, zegt Natuur en Milieu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl