Damrak in Amsterdam
NOS Nieuws

Amsterdam wordt te vol, PvdA komt met stappenplan

Amsterdam raakt overvol. Volgens prognoses lopen er over tien jaar zo'n 30 miljoen bezoekers en toeristen rond in de hoofdstad. Zij vormen volgens de PvdA een bedreiging voor de aantrekkelijkheid van de stad. De partij komt daarom met een zevenstappenplan.

"Het is belangrijk om nu goed na te denken over wat we moeten doen om te voorkomen dat Amsterdam haar aantrekkingskracht verliest", zegt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman. "Want niet alleen de bewoners maar ook de toeristen hebben er last van."

Het stappenplan moet daarbij helpen. Bijvoorbeeld door te laten berekenen wat de grens van de groei is. Moorman: "Dat is in Venetië ook gedaan en die stad is over de grens heen, dat is alleen nog maar een toeristenstad. Dat willen we voor Amsterdam voorkomen."

Fietsfiles

Ook het scheppen van ruimte is belangrijk. Nu zijn er fietsfiles, overvolle trams en winkelstraten die worden afgesloten omdat het te druk is. De PvdA pleit daarom voor het verplaatsen van de in- en uitstaphaltes van touringcars naar de rand van de stad en voor goede openbaarvervoerverbindingen. "En beperk het autoverkeer, zorg dat er meer ruimte is voor voetgangers en fietsers."

Het is een kwestie van keuzes maken en maatregelen nemen om te zorgen dat Amsterdam een mooie en aantrekkelijke stad blijft.

Fractievoorzitter Marjolein Moorman (PvdA)

Ook de verhuur van woningen aan toeristen moet volgens de PvdA worden aangepakt. "Er valt natuurlijk ontzettend veel geld mee te verdienen, maar op deze manier wordt vooral het centrum steeds minder een woonstad en steeds drukker. Het is een kwestie van keuzes maken en maatregelen nemen om te zorgen dat Amsterdam een mooie en aantrekkelijke stad blijft."

Vanavond houdt de PvdA in De Balie een Druktedebat waar inwoners van Amsterdam kunnen meepraten over de drukte en de maatregelen die nodig zijn om die drukte te verminderen. Ook wil de partij in gesprek met hoteleigenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl