Peuters knutselen op een peuterschool in Amsterdam
NOS Nieuws

Steden tegen schrappen geld achterstandsleerlingen

De grote steden protesteren tegen het voornemen van het kabinet om meer dan 100 miljoen te bezuinigen op het budget voor achterstandsleerlingen. Ook zijn de vier grote steden boos dat een deel van het geld dat zij nu krijgen wordt herverdeeld onder kleinere steden.

De Tweede Kamer vergadert donderdag over het voorstel van staatssecretaris Dekker. De grote steden schrijven daarom nu een brief aan de Kamerleden die erover gaan. De onderwijswethouders van de andere 33 grotere steden hebben hun brief mede-ondertekend.

Sinds een aantal jaren krijgen gemeenten geld voor kinderen met een taalachterstand. Ze mogen zelf bepalen hoe ze dat geld besteden. De bezuinigingen zullen met name de voorschoolse educatie treffen, is de vrees. Zo zou in Rotterdam een derde van de meer dan tweehonderd voorschoolse opvanglocaties moeten sluiten.

Drempel

Het plan van staatssecretaris Dekker gaat ervan uit dat het opleidingsniveau van ouders de laatste jaren is gestegen en er dus minder kinderen een taalachterstand hebben. Daardoor kan het budget omlaag, vindt de staatssecretaris.

De onderwijswethouders van de steden wijzen erop dat daardoor veel kinderen buiten de boot dreigen te vallen, zoals kinderen van Oost-Europese arbeidsmigranten en van Syrische vluchtelingen. Hun ouders hebben in eigen land vaak meer onderwijs gehad dan alleen basisonderwijs, maar dat betekent volgens de gemeenten niet dat hun kinderen geen taalachterstand hebben.

De wethouders willen dat het geld via een andere sleutel wordt verdeeld. Ze vinden dat er meer maatwerk moet worden geleverd door per wijk te kijken hoeveel hulp er nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl