NOS Nieuws

In Brazilië is president Rousseff niet de enige verdachte politicus

Het wordt een belangrijke dag in de politieke crisis in Brazilië. De parlementaire commissie die over de mogelijke afzetting van president Dilma Rousseff gaat, stemt vandaag over de vraag of de procedure doorgaat.

Het lijkt erop dat de commissie daar inderdaad toe besluit, zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat betekent dat het Huis van Afgevaardigden binnen enkele dagen moet stemmen over het lot van Rousseff."

Haar politieke toekomst is al anderhalf jaar onzeker. Rousseff raakte in opspraak na beschuldigingen van geknoei met de begroting. De oppositie noemt de president incompetent en corrupt. Of ze dat is, is volgens Bessems nog de vraag. "Tot nu toe zijn er geen bewijzen gevonden."

Politici bestelen ons waar we bij staan.

Demonstrant in Sao Paulo

Aanhangers van Rousseff, die lid is van de Arbeiderspartij, zien de pogingen tot afzetting als een verkapte staatsgreep door de elite, zegt Bessems. Maar opiniepeilingen geven aan dat 60 procent van de bevolking vindt dat de president moet worden weggestuurd.

Veel Brazilianen geven Rousseff de schuld van de economische crisis in het land. "Ik kan niet meer tegen al die corruptie", zegt een demonstrant in het centrum van Sao Paulo. Hij slaapt sinds half maart in een tentenkamp in het centrum van de miljoenenstad, dat een protest is tegen het doen en laten van politici. "Ze bestelen ons waar we bijstaan."

Van de 513 leden van het Huis van Afgevaardigden zijn er 303 op een of andere manier in opspraak.

Correspondent Marc Bessems.

De demonstrant noemt Rousseff de "allerslechtste president aller tijden". Maar de corruptie houdt niet bij haar op, hij wantrouwt ook andere politici. Hij is niet de enige Braziliaan die daar zo over denkt, zegt Bessems. "Het gaat niet alleen om Rousseff, er is een vertrouwenscrisis in de politiek in het algemeen."

Afzetting van Rousseff neemt het wantrouwen volgens Bessems dan ook niet meteen weg. "Te veel politici zijn corrupt of worden verdacht van criminele activiteiten. Van de 513 leden van het Huis van Afgevaardigden zijn er 303 op een of andere manier in opspraak."

Dat geldt ook voor de vice-president, die Rousseff moet opvolgen als ze wordt afgezet. Bessems: "Het ziet er dan ook niet naar uit dat het beter wordt als Rousseff wordt weggestuurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl