NOS Sport Zwemmen

Kromo over 'late' Swim Cup: oordoppen in en slaapmasker op

ANP

De Swim Cup in Eindhoven gold ook in praktisch opzicht als testmoment voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het finaleprogramma stond niet, zoals gebruikelijk, geprogrammeerd in de namiddag en de vroege avond: het werd een latertje voor de zwemmers.

De topfinales stonden om 22.30 uur op de rol. Niet voor niets. Want ook op de Spelen krijgt het zwemgilde ermee te maken. Het experiment met het 'late avond-zwemmen' is Femke Heemskerk niet tegengevallen.

Swim Cup: zwemmen in de late avond

Normaal liggen de topsporters al op bed, maar tijdens de Swim Cup moesten ze in de avond presteren. Verslaggever Edwin Cornelissen vroeg de sporters naar hun ervaringen.

"Je moet gewoon alles opschuiven. Hoe laat je opstaat, hoe laat je gaat eten", aldus Heemskerk. "En je moet het gewoon accepteren. Als je 's nachts 01.00 uur op de klok ziet staan niet denken: oh, het is al zo laat. Want ik heb een powernap gedaan tot 19.00 uur 's avonds, dus met die slaap komt het wel goed."

Femke Heemskerk in Eindhoven ANP

Ranomi Kromowidjojo liet niets aan het toeval over, in de wetenschap dat zij een ochtendmens is dat niet van uitslapen houdt. "Ik heb een lichtbril opgehad. Oordoppen in, slaapmaskertje op. Alle lampen aan in huis, totdat ik ga slapen. Ik heb de ramen afgeplakt met vuilniszakken, zodat het 's ochtends donker bleef in de kamer. Best wel overdreven, maar het heeft goed geholpen."

Hormoonhuishouding

Om de aanpassing eenvoudiger te maken hebben de zwemmers moderne technieken tot hun beschikking. Net als Kromowidjojo probeerde ook Joeri Verlinden de zogenaamde 'lichtbril'.

"Je krijgt een bepaalde golflengte van licht in je ogen en dat zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding zodanig positief overhoop wordt gehaald dat je bioritme wordt aangepast om later nog scherp te zijn. Ik kan wel zeggen dat die bril mij geholpen heeft", aldus Verlinden.

Joeri Verlinden in een donker Pieter van den Hoogenband-stadion ANP

De 28-jarige zwemmer kreeg op de Swim Cup ook na de finales te maken met plichtplegingen, zoals pers en dopingcontrole. Het maakte dat hij soms om 02.30 uur in bed lag. De vlinderslagspecialist, die zich vrijdag kwalificeerde voor Rio, ondervond dat het gewone leven in Nederland niet is ingesteld op avondfinales. 

"Gisteren na mijn dopingcontrole was ik om 00.05 uur terug in het hotel. Dan is er geen eten meer. Maar je weet dat straks in Rio de hele setting erop is ingesteld dat alles later is."

Paar dagen

Het zwemmen van late wedstrijden in Eindhoven levert Kromowidjojo in ieder geval weer wat kennis op richting Rio. "Het laat naar bed gaan en laat opstaan viel me reuze mee. Dat is ook wel iets dat we meenemen naar Rio. Dat het geen maanden kost om aan te passen, maar dat het in een paar dagen tijd wel lukt. Het is een pluspunt dat we dat heel goed hebben aangepakt hier."

STER reclame