Een Jemenitische strijder kiest positie bij een offensief tegen de Houthi's EPA

In Jemen is een nieuwe wapenstilstand ingegaan. Het staakt-het-vuren tussen de Houthi-rebellen en de door Saudi-Arabië geleide coalitie moet de weg vrijmaken voor vredesbesprekingen later deze maand.

Vorige maand werd onder leiding van de VN-gezant voor Jemen afgesproken dat het bestand deze nacht zou ingaan. De afgelopen dag vochten de partijen nog in verschillende regio's in Jemen.

Enkele uren voordat het bestand van kracht werd, benadrukte het Saudi-Arabische verbond dat het van plan is om zich eraan te houden. Wel behoudt de coalitie zich het recht voor om te reageren als de rebellen het bestand schenden, staat in een verklaring.

Koeweit

De strijd is gaande sinds maart vorig jaar. Toen begon Saudi-Arabië met enkele bondgenoten luchtaanvallen op de Houthi's omdat die de Jemenitische regering hadden verdreven en steeds meer gebied innamen. 

Het wederzijdse geweld heeft sindsdien meer dan 6000 levens geëist en twee miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Er werden geregeld wapenstilstanden afgesproken, maar die waren geen succes.

De VN is hoopvol dat het staakt-het-vuren dit keer wel leidt tot vruchtbare vredesbesprekingen. Die moeten volgende week maandag beginnen in Koeweit.

STER reclame