Minister praat op de ambassade in Istanbul met Amnesty International ANP

Minister Koenders heeft in Istanbul overleg gevoerd met de Turkse regering over de uitvoering van het akkoord over de terugkeer van migranten. Koenders sprak lof uit voor de inzet van Turkije voor de opvang van 2,5 miljoen vluchtelingen. Tegelijkertijd pleitte hij voor goede zorg voor de teruggekeerde migranten.

Behalve met leden van de Turkse regering sprak Koenders in Istanbul met vertegenwoordigers van Amnesty International en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Die hebben bericht over misstanden bij de terugkeer van vluchtelingen in Turkije. De Tweede Kamer vroeg Koenders dinsdag daar navraag naar te doen.

Koenders zei dat zorgvuldig naar die berichten gekeken moet worden. De Europese Commissie moet volgens hem de kans hebben die meldingen na te gaan, voor conclusies kunnen worden getrokken. 

Traangas

Gisteren was Koenders in Griekenland. Hij reageerde vandaag bezorgd op berichten over de toestand in het opvangkamp Idomeni, aan de grens tussen Griekenland en Macedonië. Vluchtelingen zouden daar gewond zijn geraakt toen de politie traangas inzette. Koenders neemt daarover contact op met de Macedonische regering.

Koenders voerde de gesprekken in Istanbul omdat Nederland dit halfjaar voorzitter is van de Europese Unie. Hij prees zijn Turkse ambtgenoot voor het feit dat Turkije "met toewijding en energie" zo veel vluchtelingen opvangt. Andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken waren bij de gesprekken aanwezig. 

STER reclame